|
شراب از تخمیر انگور له شده به وسیلهٔ انواع مخمر که شکر موجود درانگور را به الکل تبدیل میکنند بدست میآید. برای بدست آوردن انواع شراب، از انواع مختلفانگور با مخمرهای گوناگون استفاده میشود.اگرچه از میوههای دیگر مانند آلبالو، سیب، توت و... و تقریباً از تمامی رستنیها نیز شراب ساخته میشود ولی واژهٔ شراب بدون ذکر نام میوه تقریباً همیشه به معنی شراب انگور است و شرابهای دیگر را با نام انها میآوریم (مانند: شراب سیب یا شراب اقطی).
معمولاً شرابهایی که از دیگر رستنیها مانند برنج، گندم، رازک و... به دست میآیند که از مواد نشاستهای هستند و برای استفاده به عنوان شراب در نظر گرفته نمیشوند بلکه فرایندهای دیگری بر روی آنها انجام میشود تا نوشیدنیهای دیگری از جمله آبجو یا ویسکی به دست آید، در حالی که شراب زنجبیل به همراه کنیاک تقویت میشود. در این نمونهها استفاده از لغت شراب علاوه بر مراحل ساخت به منبع شراب غنی تر اطلاق میگردد. استفاده تجاری از واژه wine به زبان انگلیسی (و معادل آن در زبانهای دیگر) در بسیاری از قانونگزاریها ممنوع است.
شراب سفید
شراب سفید نوعی شراب است که در جریان تولید آن پوست انگور را پیش از شروع تخمیر از آب انگور جدا میکنند تا مواد رنگی پوست در الکل ناشی از تخمیر حل نشود.
مناطق مهم شراب سازی دنیا
به ترتیب میزان تولید:
و در ایران:
اثرات الکل بر سلامت
اگر چه مصرف بیش از حد الکل دارای عوارض سوء بر سلامت است ولی پژوهشهای اپیدمیولوژیک نشان داده است مصرف معتدل الکل و شراب همواره باعث کاهش بیماریهای قلبی و عروقی مانند نارسایی قلب میشود.
اعتیاد به الکل
الکل یکی از پراستفاده ترین، پذیرفته شده ترین و سوء استفاده ترین دارو در جوامع غربی است. الکل تحت عنوان سرکوب کننده سیستم عصبی مرکزی دسته بندی میشود. اثراتی در هوشیاری فرد و اعمال وظایف دستگاه مغز و اعصاب دارد.
به طور کلی اثرات الکل بستگی به میزان نوشیدن، اندازه وزن بدن، وضعیت سلامت جسمی و روانی فرد مصرف کننده، تجربیات فرد از جمله درجه تحمل و وابستگی، خلق و خوی و درجه خلوس نوشیدنی محتوی الکل بستگی دارد. الکلیسم یک بیماری مهم در بزرگسالان و نوجوانان است و نوجوانانی که از سن پایین تر نوشیدن الکل را آغاز میکنند خطر الکلی شدنشان بسیار بیش تر است.
اثرات جسمی و روانی مصرف الکل
مصرف الکل در ابتدا موجب نوعی آرامش و رهاشدن از قیود است و سرخوشی زیاد میگردد ولی پس از مدتی اثرات واقعی آن از جمله ناهماهنگی در حرکات عضلات (آتاکسی) اختلال در قضاوت، آسیب اعمال حرکتی و مهارتی، کندی واکنشها فعالیت دماغی و فکری، تشدید حالت تهاجمی و پرخاشگری، تلو تلو خوردن، درهم و بر هم حرف زدن، سوزش قلب، پر حرفی، دو تا دیدن اشیا و افراد، گیجی، گرگفتگی، کرختی و بی حسی و اعضای بدن و افزایش ادرار میباشد.
مصرف الکل در بلند مدت و به تدریج موجب آسیب رسیدن به کبد، مغز، قلب و دیگر اعضا بدن میشود.
نواقصی دستگاه عصبی از جمله نارساییهای اعمال هوشی، حرکت و بی ثباتی هیجان کاهش ادراک حسی و سرانجام از دست دادن حافظه و فراموشی، تیرگی بینایی در بیش تر افراد معتاد به الکل دیده میشود. شایع ترین اختلال سیستم عصبی در الکلیسم مزمن آسیب قرنیه و اعصاب چشم است و مصرف آن در مردان موجب ضعف قوای جنسی میگردد و قدرت باروری آنان را کاهش میدهد. از لحاظ روانی موجب اضطراب، عصبانیت، تندخویی، دلیریوم ترمنس، هزیان، توهم و افسردگی میگردد. زنان بارداری که الکل مصرف میکنند جنین خود را در معرض واقعی مشکلات سلامتی قرار میدهند. این مشکلات از قبیل متولد شدن با وزن کم یا نشانگان جنینی الکل که با نقضهای ذهنی و جسمانی چشم گیری همراه است.
زانندگی در حال مستی یکی از عوامل عمده مرگ و میر به علت مصرف الکل است.
اثرات پزشکی
شراب الکلی و مخصوصا شرابی که الکل سنگین داشته باشد به سلولهای استخوانها صدمه میزند، سرطانزا ستو ارتباط قوی میان مصرف مشروبات الکلی و سرطانهای پستان، مری، دهان، نای، حنجره و حلق وجود دارد.] الکل به سیستم عروقی و قلب صدمه میزند، مصرف زیاد آن باعث زوال عقل و ایجاد اختلالات مغزی میشود، خطر ایجاد دیابت نوع ۱ را دارد و دربینایی تاثیر سو دارد. بر اساس گزارشی که «کمیته علمی مستقل در مورد داروها» دربریتانیا تهیه کرده زیان مصرف الکل در جامعه سه برابر زیان مصرف کوکائین یا کشیدن سیگار برآورد شدهاست. دیوید نات، میگوید کراک از الکل اعتیاد آورتر است ولی از آنجا که عده بیشتری الکل مصرف میکنند در کل زیان آن بیشتر است.
مسمومیت با الکل چوب (متانول)
در صورت آلودگی شراب به متانول یا الکل چوب فرد دچار کوری و حتی مرگ میگردد. مصرف ۱۰ میلیلیتر از متانول میتواند با تاثیر بر دستگاه عصبی منجر به کوری و مصرف ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیلیتر منجر به مرگ در بزرگسالان گردد.
تاثیرات بر زیبایی
نظر پزشکان بر این است که نوشیدن دو گیلاس و یا بیشتر شراب در روز اثرات زیر را بر زیبایی دارد
- سرخی چشمان: نوشیدن شراب سبب گشادی رگها میشود که به سرخی چشمان میانجامد.
- درشتی رگهای صورت: افرادی هم که دارای چهره برافروخته هستند با نوشیدن شراب به آن شدت میبخشند و باعث برجاماندن اثر دائمی رگها بر روی صورت میشوند.
- برجسته شدن خطوط پیشانی: شرابخواری باعث خشکی پوست و برجسته شدن خطوط پیشانی میگردد.
- چین وچروک صورت: نوشیدن زیاد شراب به کمبود ویتامین آمیانجامد که برای ساختن کلاژن و الاستین در بدن ضروری است. در نتیجه چین و چروک صورت افزایش مییابد.
دیدگاه اسلام
نوشیدنیهای مست کننده حرام مطلق میباشند، نجس هستند ولی به شرط آن که پزشک مصرف آن را به مریض سودمند بداند:
- اصل مادهٔ آن مایع باشد؛ به همین دلیل سنگ و حشیش که با آب یا مایعات دیگر مخلوط میشود و به شکل مایع در میآید، نجس نیست اما بنا بر احتیاط واجب حرام هستند.
- اصل مایع آن پیش از ترکیب شدن با مواد دیگر، مست کننده باشد. پس اگر مایع مست کنندهای با چیز دیگر مخلوط شود و ترکیب آن مست کننده نباشد، نجس است.
- اگر یکی از دو شرط بالا وجود نداشته باشد و یا این که شک در وجود آن داشته باشیم حکم به نجاست میشود.
- تمامی انواع الکلها (الکل صنعتی، الکل سفید و...) باید بر اساس دو شرط بالا مورد سنجش قرار گیرند، آنگاه حکم به نجاست یا پاکی آنها شود. به همین علت میتوانیم به گفته و تشخیص کارشناسان و آگاهان اعتماد کنیم.
استفاده از الکل نجس در ضد عفونی کردن وسایل آزمایشگاهی، لوازم پزشکی، در تزریقات و سایر موارد اشکال ندارد ولی خوردن آنها حرام است و همچنین اگر لباس و بدنمان با آنها آلوده شود، باید آن را تطهیر کنیم. ماءالشعیر طبی، پاک و خوردن آن نیز بی اشکال است.



نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط:
اطلاعیه ها،
،